Op percelen die zijn gelegen op zand- of lössgrond moet in de periode 2023-2026 tenminste eenmaal een rustgewas worden geteeld. Een aantal aandachtspunten:
Wat is een rustgewas ?
De verplichting om een rustgewas te telen komt voort uit de Meststoffenwet. In de lijst met rustgewassen 2024 van RVO staan alle gewassen die voldoen aan de voorwaarden rustgewas als hoofdteelt op zand- en lössgrond. Om de volledige lijst te zien zet je een filter door bij het kopje mest op rustgewas te klikken. Dit zijn de gewassen die volgens de Meststoffenwet als rustgewas gelden. Deze moet niet worden verward met de gewassen die onder de eco-maatregel ‘rustgewas’ vallen. Dit zijn andere gewassen (waarom zouden we het onnodig verwarrend maken als het niet hoeft)!
Om als rustgewas te worden aangemerkt, moet het rustgewas als hoofdteelt worden opgegeven. Daar is één uitzondering op: Wanneer sprake is van een korte (groente) teelt of vroeg geoogst gewas, gevolgd door een onbemest vanggewas dat vóór 1 september wordt ingezaaid, geld die combinatie ook als rustgewas. Het is dan wel van belang dat dit ook als zodanig wordt aangegeven in de Gecombineerde Opgave.
RVO heeft onlangs aangegeven dat het onbemeste vanggewas de hoofdteelt moet volgen. Het moet dus worden ingezaaid na de oogst van een gewas. Dit betekent dat met onderzaai geen invulling kan worden gegeven aan deze optie. Er is dan immers geen sprake van inzaai na de teelt.
Daarnaast is het belangrijk dit goed te registreren in de Gecombineerde opgave. Of dit ook is gebeurd kan worden gecontroleerd op mijn.rvo.nl. Daar is in de applicatie ‘mijn percelen’ een kaartlaag beschikbaar waarop zichtbaar is of op een perceel in de periode 2023 – 2026 al een keer een rustgewas is geteeld.
Vrijgesteld van het rustgewas
Staat een gewas van 2023 tot 2026 aan één stuk door op het land? Bijvoorbeeld fruitbomen? Dan is een rustgewas niet nodig. Ook de biologische landbouw is vrijgesteld van het telen van een rustgewas.
Per blok van 4 jaar
De verplichting van het telen van een rustgewas geldt voor een aangewezen blok van jaren. Het eerste blok loopt van 2023 tot en met 2026. Vanaf 2027 wordt er opnieuw geteld. Dat betekent dat je uiterlijk 2030 weer een rustgewas moet telen op de percelen. Vanaf 2031 gaat er weer een nieuwe periode van vier jaar in. Deze periode van vier jaar verschuift niet en is voor iedereen gelijk.
Wie is verantwoordelijk ?
Voor percelen die in 2026 in gebruik komen is het van belang om te controleren of de vorige gebruiker in periode 2023 – 2025 een rustgewas geteeld? Is dat niet het geval dan ben je zelf verantwoordelijk om dit in het vierde jaar alsnog te doen. Houdt hier rekening mee bij de percelen die in 2026 voor het eerst in gebruik worden genomen. Het niet voldoen aan de verplichting van het telen van een rustgewas zal worden gezien als een economisch delict en worden afgedaan in het strafrecht. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan overtreden!